Teknik

Något om den viktiga ingrediens som helst inte
ska märkas.

Hur många möten börjar inte med teknikproblem? Sladdar saknas, lösenord har bytts, datorer är inte kompatibla med konferensrummets tekniska utrustning och de som sitter längst bort varken hör eller ser. Det här är irriterande nog i små, informella sammanhang. Inför en större publik riskerar det att förstöra både talarens och publikens koncentration och därmed hela budskapet.

Tekniken är bara ett verktyg.Välj teknik efter budskap.

Använd teknik som stödjer ditt budskap och stärker ditt framförande, inte teknik för teknikens egens skull.

Tänk helhet.

Vad har ditt företag för värderingar och vision? Är ledorden hightech och hög finish, satsa på det teknikmässigt också. Predikar ni sparsamhet och rejäla tag, nöj er med någonting enklare.

Allt som är värt att visa, måste synas.

Dimensionera tekniken. Välj teknik efter det budskap som ska kommuniceras. Eller gör i värsta fall tvärt om.

Använd en producent/samordnare.

Med många talare och många produktioner inblandade blir tekniken ofta ännu lite mer komplex. Många presentationer ska synkas och många privata skrivbord kommer att exponeras i storformat innan ägarens PPT äntligen sätts igång. En körproducent med separat presentationsdator, gör att du slipper förvirring och mötet kommer att rulla smidigt och problemfritt, i alla fall vad teknikstrul beträffar.

Anlita en tekniker.

Såtillvida du inte sitter inne med kompetensen själv, är det alltid bättre att låta proffs sköta tekniken. Ska du oroa dig över något ska det vara över om publiken kommer att förstå vad du säger, inte över om de kommer att höra och se dig.

Och ja – även du behöver en mikrofon.

Det kan kännas fånigt, men även om man tycker att man kan göra sig hörd i rätt stora sammanhang, sliter det på rösten. 30-50 personer samlade i en lokal är fler än du tror. När du tvingas ta i, förändras din rösts intryck och du låter kanske annorlunda än du hade tänkt dig.

Distansmöten.

Inte minst av miljöskäl utvecklas tekniken för att kunna ses utan att resa, ständigt. Idag kan du ha distansmöte i realtid och i skala 1:1 så att alla i rummet tror att storchefen från USA står på samma kongress som du själv, i Västerås. Kombinationen av satelliter och en raffinerad mötesteknik gör därmed distansmötet både personligt och tidsbesparande.

Vad är det egentligen du köper? Ställ din teknik-leverantör mot väggen och acceptera inte tekniska termer du inte förstår.
– Jenny Green, Inspiration Sverige

Hologram.

Har du en generös teknikbudget och vill bjuda på något riktigt spektakulärt går du ett steg längre vad distansmöten beträffar. Med senaste hologramteknik kan du projicera icke närvarande gäster på scenen med så verkligt resultat att de kan skaka hand med moderatorn. En garanterad snackis för den som är beredd att betala.